top of page

"Nooit is de mens grootser dan bij het neerbuigen om een kind te helpen."

Pythagoras

Klassen

Er zijn twee kleutergroepen: twee classes uniques.

Dit is een groep waarbij een mix van leeftijden, van peuter tot en met derde kleuter, samenkomt. Deze natuurlijke omgeving is niet competitief en biedt een vanzelfsprekende uitnodiging en uitdaging in het leren en leven van een kind.

​

Madelief bij Emma

Pimpernel bij Meike

​

Er zijn drie lagere schoolgroepen: eerste graad (eerste en tweede leerjaar); tweede graad (derde en vierde leerjaar) en derde graad (vijfde en zesde leerjaar)

​

Zonnebloem bij Claudia

Klaproos bij Claire

Distel bij Adriaan

 

 

KLEUTERS

 

De fundamenten van een kleuterklas zijn herhaling en ritme. We creëren een 

geborgen sfeer waarin heel veel belang gehecht wordt aan ritme, regelmaat en structuur. Het is de basis voor vertrouwen en houvast bij het jonge kind. 

Dit zorgt voor de nodige rust en gevoel van veiligheid die ieder kind nodig heeft om zijn weg te kunnen bewandelen, om uitdrukking te kunnen geven aan wie ze zijn.

 

Elke dag bestaat uit vaste rituelen. We starten met een open onthaal. Kinderen krijgen op deze manier de tijd om toe te komen op school, al dan niet samen met hun ouders. Ze kunnen aan de slag in de verschillende hoekjes die individueel (of in kleine groep) werden voorgesteld.

​

Wanneer de kring start, wordt afscheid genomen van de ouders. De schooldag van de kleuter mag nu beginnen.

 

​ 

De leerkracht is zich voortdurend bewust van zijn eigen houding en gedragingen. Wat wij elke dag doen, hoe wij praten, reageren, wat we met het kind doen of het kind laten zien, dat alles draagt bij tot de ontwikkeling van het kind.

 

Een kleuter leert en leeft vanuit nabootsing. De handvaardigheid, de huishoudelijke taakjes, de leefwijze(r)s en verwondering voor het leven, worden via nabootsing eigen gemaakt door de kinderen.

Zo leggen zij goede gewoontes in allerlei praktische handelingen en hun houding aan voor het latere leven en werken.

 

We werken zowel vanuit thema's, als met projecten die de kinderen zelf kiezen. De kinderen leren door te experimenteren, ervaren, naar buiten te trekken en op uitstap te gaan.

​

Tot slot krijgen de kinderen de vrijheid te exploreren en verkennen van de wereld; de ruimte om volledig op te gaan in hun fantasie en spel; de vreugde en enthousiasme om samen te zingen, bewegen en dansen; de vanzelfsprekendheid tot zelfexpressie en verbondenheid.

 

 

LAGERE SCHOOL

 

Ritme, regelmaat en structuur zijn nog steeds de fundamenten van onze werking. Dit geeft de nodige rust, ruimte en creativiteit om het kind de kans te geven te leren vanuit zijn eigen wil.


Leren door nabootsing neemt gaandeweg plaats voor een bewust leerproces. De leerstof wordt beleefd, en dat op het eigen tempo van het kind.

Iedere ochtend wordt nieuwe leerstof aangebracht via verhalen, onderzoeken, beeldend materiaal.

De leerstof wordt verwerkt door middel van het contractwerk.

 

We spreken het kind aan op cognitief, technisch, emotioneel gebied. Dit wil zeggen dat de leerstof zodanig wordt aangeboden en verwerkt dat het kind van binnenuit in beweging wordt gebracht. 

 

Ieder kind wordt steeds benaderd vanuit een openheid voor ieders uniciteit. Naast de gemeenschappelijke doelen die behaald moeten worden, zal elk kind zich kunnen ontwikkelen volgens zijn persoon.

 

De kring is de plek waar kinderen samen komen nadat ze met grote focus leerinhouden van zowel taal, rekenen, wero als andere vakken verwerkt hebben. 

In de kring is er ruimte om te praten, verhalen te beluisteren en vertellen, delen wat hen bezighoudt en zo veel meer.

 

Tot slot krijgen de kinderen de vrijheid te exploreren en verkennen van de wereld via aangeboden thema's, projectwerk en de gehele schoolomgeving.

​

​

bottom of page