top of page

geborgen vrijheid

creativiteit

ontmoeting

natuur

beweging

levensboek

Kernpunten

GEBORGEN VRIJHEID

 

Een klas bestaat uit een georganiseerde ruimte zodat vrijheid een ware plek kan krijgen. De klas bestaat niet uit één lokaal, maar uit verschillende ruimtes. Er is een klasruimte, een ruimte van spel of atelier en de buitenruimte. Deze drie ruimtes zijn verbonden met elkaar en krijgen elk een speciale en evenwaardige plek in het schoolleven van het kind. 

 

Elke ruimte bestaat eveneens uit een zorgvuldig opgebouwd en georganiseerd aanbod. Kinderen worden uitgenodigd individueel of in kleine groep de materialen te onderzoeken en ontdekken op een interactieve manier met de leerkracht. 

 

Vanuit deze kennismaking met de verschillende hoekjes krijgen kinderen de kans zich verder te ontwikkelen aan de hand van de voorgestelde materialen. Ze hebben de vrijheid te kiezen uit het gegeven aanbod.

 

Het aanbod wordt zorgvuldig uitgekozen, bestaat onder meer uit natuurlijke materialen en verhoogt de zelfstandigheid van de kinderen. Het is uitdagend materiaal waar kinderen zich spontaan tot aangetrokken voelen. 

 

De geborgen vrijheid zit in een rijke, maar niet overladen omgeving. Een plek waar een kind zelf kan leren, met de hulp van de leerkracht of klasgenootjes.

 

 

 

CREATIVITEIT

 

Leren is een creatief proces dat ruimte biedt aan authenticiteit, spontaniteit, vreugde en enthousiasme. Cultuur wordt levendig en concreet aangeboden. De pedagogiek is actief, je leert door te doen, het be-grijpen van de wereld.  

 

Kinderen worden geprikkeld in hun creativiteit. Er is ruimte voor eigen inbreng  en zelfexpressie.

 

Jonge kinderen krijgen de kans hun eigenheid en wat hen interesseert verder te exploreren in de atelierwerking. Wat kinderen bezighoudt, wat hen boeit en raakt, hun zin voor nieuwsgierigheid in het leven, krijgt hier ruimte. Kinderen gaan aan de slag met verschillende materialen, technieken en vaardigheden.

 

Kleuters kunnen vrij spelen en expressie geven aan hun binnenwereld. In de verschillende ‘speelhoeken’ kunnen zij aan de slag vanuit hun fantasie. Kinderen kunnen bouwen, rollenspellen spelen, met poppen of voertuigen spelen, samen verhalen verzinnen, gezelschapsspelletjes spelen enz. Ze kunnen met andere woorden ongedwongen en vol overgave in de wereld van hun fantasie duiken.

 

Er wordt geschilderd en getekend zonder voorbeeld of kleurplaat. We geven de kans aan elk kind zich te uiten op zijn eigen manier. Elk werk is een creatie vanuit vrije creativiteit en expressie. Creaties worden opgewekt door muziek, dans, contact of beeld. Het resultaat is steeds een expressie van het leven. We stimuleren het kind om kind te laten zijn, in zijn ongedwongenheid en fijngevoeligheid van en voor het leven.

 

​

 

​

ONTMOETING

 

De kring is een belangrijke plek in de klas. Deze wordt dagelijks gecreëerd door de groep die samenkomt. Het is een moment waarin kinderen en leerkracht samen praten, luisteren, lachen, delen wat hen bezighoudt of simpelweg genieten van het samen-zijn. Het gaat om samen doen, samen leren, vreugde en verdriet, samen beleven, plannen maken met elkaar, afspreken en organiseren. De kring is het startpunt van participatie en inspraak van elk kind in de klas en ruimer gezien, de school. 

Alle gesprekken stimuleren de behoefte van kinderen om te communiceren. In onze samenleving wordt steeds meer beroep gedaan op de taalvaardigheid van kinderen en volwassenen. Een goede taalvaardigheid maakt dat we zelfstandige wezens zijn die zich kunnen uitdrukken en de wereld beter leren begrijpen.

 

Taal vraagt een dagdagelijkse focus van de leerkracht. Er wordt bewust ingezet op: het benoemen, zich heel precies uitdrukken, een juiste en ruime woordenschat hanteren, een goede communicatie.

 

 

Correct, vlot en precies kunnen praten is niet alleen een garantie op sociale integratie, maar is vooral een middel om complex, logisch, rijk, exact en gestructureerd te kunnen denken. We kunnen besluiten dat een goede cognitieve ontwikkeling gestimuleerd wordt door het ontwikkelen van een rijke mondelinge taal. 

 

​

 

NATUUR

 

De buitenomgeving krijgt een belangrijke en actieve plek in ons onderwijs.

 

De groene en bosrijke omgeving nodigt uit om naar buiten te gaan. Tijdens het buiten zijn ervaren de kinderen de seizoenen, weersinvloeden, volgen ze de ontwikkelingen in de natuur en beleven ze het buitenleven met al hun zintuigen.

We werken graag met natuurlijke materialen in allerlei spel- en leermomenten. 

De tipi, onze buitenklas, is een ideale plek om samen te komen in de natuur.

 

De verbinding met de natuur zorgt voor ruimte, rust en een grotere verbinding met de wereld. 

 

 

​

BEWEGING

 

In de klas is bewegingsvrijheid altijd aanwezig. De verschillende zones zijn zodanig opgebouwd dat er veel ruimte is. Kinderen krijgen de keuze te leren waar ze willen (vb. op een stoel of op een matje op de grond)

Elke dag wordt bewust aandacht gegeven aan beweging; niet alleen tijdens vrije speelmomenten buiten, maar ook door geleide activiteiten van beweging, spel en dans aan te bieden.

Kinderen krijgen ook de ruimte niets te doen, te rusten wanneer ze nood of behoefte hebben aan rust, te observeren wat er in de klas gebeurt.

 

 

​

LEVENSBOEK

 

Elke klas heeft een levensboek. Het is een neerslag van het schoolleven. Het is samen een verhaal schrijven over het doen en laten van de groep, het geheugen van de klas, dagelijks door de kinderen en leerkracht verrijkt.Het boek is vrij van inhoud; beleving, ervaring, gevoelens, gedachten of feiten kunnen hierin aan bod komen. Het boek is ook vrij van vorm; tekeningen, woorden, foto’s of teksten zijn enkele manieren om zich te uiten.

In de onderbouw zal de leerkracht dit begeleiden door het verhaal van de klas neer te schrijven. In de midden en bovenbouw zullen kinderen dit meer en meer zelfstandig of samen vorm geven.

​

​

bottom of page